Oggi prende il via il progetto “Frutta e verdura nelle scuole”, programma promosso dall’Unione Europea, realizzato dal Ministero dell’agricoltura, della sovranità alimentare e delle foreste, e svolto in collaborazione con il Ministero dell’Istruzione e del Merito, il Ministero della Salute, Agea, le Regioni e Province autonome di Trento e Bolzano.
Il programma è rivolto ai bambini che frequentano la scuola primaria (6 – 11 anni) e ha lo scopo di incrementare il consumo dei prodotti ortofrutticoli e di accrescere la consapevolezza dei benefici di una sana alimentazione.
A questo scopo, l’obiettivo del programma è quello di:
divulgare il valore ed il significato della stagionalità dei prodotti;
promuovere il coinvolgimento delle famiglie affinché il processo di educazione alimentare avviato a scuola continui anche in ambito familiare;
diffondere l’importanza della qualità certificata: prodotti a denominazione di origine (DOP, IGP), di produzione biologica;
sensibilizzare gli alunni al rispetto dell’ambiente, approfondendo le tematiche legate alla riduzione degli sprechi dei prodotti alimentari.
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Danes začenja na naši šoli projekt Sadje in zelenjava v šolah. To je pobuda, ki jo podpira Evropska unija, udejstvuje pa jo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo, Ministrstvom za zdravje, Ageo, deželami in samostojnimi pokrajinami Trento in Bocen.
Projekt je namenjen otrokom, ki obiskujejo osnovno šolo (starost 6 – 11 let) in si prizadeva, da bi povečal vnos sadja in zelenjave pri otrocih ter da bi jih ozavestil o pomembnosti in pozitivnih učinkih zdrave prehrane.
V tem smislu so glavni cilji projekta:
ozaveščanje o pomenu in pomembnosti sezonskih živil;
podpiranje sodelovanja družin z namenom, da bi se proces prehrambene vzgoje, ki smo ga uvedli v šoli, nadaljeval tudi v družinskih krogih;
poudarjanje pomembnosti uživanja potrjeno kvalitetnih živil (DOP, IGP) ter bioloških pridelkov
spodbujanje občutljivosti učencev do spoštovanja okolja preko poglabljanja tematik, ki so povezane z zmanjšanjem količine odvžene hrane.
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